onsdag 19. mars 2014

Blog reboot: Veka i Google, sett frå Noreg.


Det er berre onsdag, men det har allereie klart å hende svært mykje denne veka med tanke på Google i Noreg.

For meg personleg fekk eg i dag min fyrste Chromebook, ein HP Chromebook 14 (nordisk, frå Multicom) som eg må sei at eg så langt er utruleg nøgd med. Tidenes enklaste oppstart og "installasjon", mykje grunna at eg allereie hadde dei fleste av appane eg treng installert i Chrome-nettlesaren min.

Men det er ikkje berre i mi verd at det har hendt noko på Google-fronten.
Måndag kveld denne veka gjekk Google ut og lanserte Google Play Music og Movies i ein god del nye land, deriblant Noreg. Personleg har eg vore brukar av Google Play Music heilt sidan det kom ut i USA som ein teneste der ein kan laste opp sin private musikk, for så å kunne strømme den til alle sine ulike einheiter. Men no som det er offisiellt lansert er det og mogeleg (utan fiksing og triksing) å få tilgong til tenesta kalla Full tilgang (All access) som fungerer meir eller mindre nøyaktig som spotify og wimp o.l. Altså ein abonnementsteneste der ein ved å betale ein fast sum i månaden får tilgong til fri strømming av eit stort bibliotek av album og låtar. På same tid fekk me og tilgong til musikkbutikken til Google, som då er vanleg kjøp av mp3-filer på same vis som har vore mogeleg via iTunes, wimp og spotify i lengre tid.

Google Play Movies er då naturleg nok Google sin
filmbutikk og filmutleigeteneste. Her kan ein både leige og kjøpe filmar til bruk på alle sine ulike einheiter. Det er greit å merke seg at det her ikkje er noko abonnementsteneste (ala Netflix), men kun utleige og kjøp, til ein nokså stiv pris.
Vanleg for HD film er 149 for kjøp og 49 for leige i 48 timar. Noko som jo kanskje ikkje er så gale om ein samanliknar med fysisk leige frå tidlegare tider, men som nok er litt i stivaste laget i dagens samfunn.

Den store nyheita frå i går var lanseringa av Android Wear (AW). Dett er rett og slett vidareføringa av Android til dei nye wearable tech-tinga som er spådd å kome i store mengdar framover. I fyrste omgang vert dette smartklokker, altså armbandsurforma einheiter som er meint til å ha på armen, som skal fore deg med tid og alt av informasjon som ein så langt har brukt smarttelefonen sin til å få. Slike einheiter er heller ikkje meint til å brukast aleine, men som ein forlenging av nettopp smarttelfonen som ein jo uansett har i lomma.

Moto 360
AW ser ut til å vere basert på Google Nå og Google sitt "Glass-skin" til Android, og fyrsteinntrykket er at det er særs enkelt og greit å bruke, og gir deg den informasjonen den trur du treng der og då. I samband med dette gjekk og Motorola og LG ut og viste sine fyrste smartklokker, Motorola med sin Moto 360 og LG med si G Watch. Der Moto ser meir ut som ei tradisjonell rund klokke, som frir litt til dei meir tradisjonelle, og LG si er firekanta og minner meir eller mindre om dei smartklokkene som allereie er på marknaden.

Chromecast (slik det såg ut før siste oppdatering)
Den siste store nyheita på Google-fronten i Noreg denne veka er den offisielle lanseringa av Chromecast, altså Google sin lille TV-dings, som ein koplar direkte i HDMI porten på TV-en sin. Denne opnar opp for direktevisning av YouTube, Netflix, Google Play Movies og fleire andre lyd og bilete tenester. Denne styrer ein då med sin smarttelefon, tablet eller datamaskin, for så å sende det til Chromecast vha. ein liten knapp i appen eller videoen ein ønsker å sjå. I siste veke (?) vart det og mogeleg å sende kompatible videoar frå vanlege nettsider, noko eg likte veldig godt.
Utifrå lanseringa av dei nye Google Play-tenesten tidlegare denne veka, var ikkje dette særleg uventa, men eg må innrømme at eg vart positivt overraska av at det gjekk såpass fort.

No er det ikkje så mykje att før me sit her med ein full Google pakke her i landet og. Våre næraste naboar i aust og sør fekk i dag Google sin einheitsbutikk (Google Play Devices) og det er nok ikkje alt for lenge før den dukkar opp her på berget og. Kanskje i samband med den venta lanseringa av Chrombooks(+Chromebox?) rundt mai?

No skal eg kosa meg med Thomas & Thomas show etterfulgt av Motorola sin Hangout om Moto 360, som eg ikkje fekk sett tidlegare i dag, medan eg et ein alt for sein middag.
Takk for no, og ha ein god kveld vidare.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar